Het gevaar van eenzijdige voeding bij kinderen

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk voor kinderen. Als ze niet voldoende van alle nodige nutriënten binnenkrijgen kunnen er veel verschillende soorten complicaties ontstaan.

Dit kunnen fysieke, cognitieve en zelfs sociale problemen zijn. Hieronder bespreken we ze met je, dus lees snel mee!

Fysieke ontwikkeling

Het kan zijn dat kinderen onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen doordat ze te weinig eten of doordat ze ongezonde voeding eten. Dan kan dit leiden tot groeiachterstand, overgewicht, ondergewicht, tandbederf, diarree en obstipatie. Vaak is dit in Nederland te wijden aan ongezonde voeding.

Vaak is het zo dat eerst het gewicht verandert, het kind zal aankomen of afvallen, en daarna de groei pas belemmerd wordt. Het goede nieuws is dat dit wel, gedeeltelijk, hersteld kan worden! Mits het voedingspatroon (op tijd) wordt aangepast. De groei zal zich in dat geval voortzetten, maar helaas wordt het eerdere groeiniveau niet altijd meer bereikt. Daarbij kunnen in bepaalde gevallen ook de mondmotorische vaardigheden van kinderen negatief worden beïnvloed als ze op jonge leeftijd te eenzijdige voedingsgewoonten hebben.


Het Gevaar Van Eenzijdige Voeding Bij Kinderen


Cognitieve ontwikkeling

De kwaliteit van voeding zou samenhangen met de cognitieve ontwikkeling en schoolprestaties van kinderen. De hersenen hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Als je kind verkeerde eetgewoonten heeft dan kan dit ervoor zorgen dat je kind sneller risico's loopt op tekorten aan verschillende nutriënten. Dit kan weer leiden tot concentratiestoornissen, maar ook tot problemen met het geheugen.

Sociale en emotionele ontwikkeling

Tot slot kan eenzijdige voeding zelfs zorgen voor een verslechtering van het sociaal-emotioneel welzijn van kinderen. De basis van verstoord eetgedrag bij kinderen jonger dan zes jaar wordt voor het overgrote deel bepaald in de eerste twee levensjaren van het kind.

In veel gevallen blijven kinderen met problemen rondom de voeding in de kindertijd ook op latere leeftijd gedurende hun schooltijd kampen met eetproblemen. Ook vertonen deze kinderen meer angstige en depressieve klachten, én sociale problemen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je kind goed eet en voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. De Kindershake is een leuke manier om ervoor te zorgen dat je kind gemakkelijk meer voedingsstoffen binnenkrijgt!Bronnen:
https://cris.maastrichtuniversity.nl/ws/portalfiles/portal/90050264/c7427.pdf
https://www.jgzrichtlijnen.nl/