Het belang van bewegen bij kinderen

Bewegen is essentieel voor kinderen. Maar waarom is dit nou eigenlijk zo belangrijk?

Als je kind niet beweegt dan is je kind niet gezond. En wist je dat bijna de helft van de Nederlandse kinderen aan te weinig beweging komt?

Bekijk hier alle producten van Kindershake

Beweging is goed voor ieder mens, maar uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat dit met name geldt voor kinderen. Als vanzelfsprekend verbetert het de fitheid en gaat overgewicht tegen. Maar wat houdt dit nou eigenlijk precies in? En welke voordelen zitten er nog meer aan bewegen?

De voordelen van bewegen

 • Verbetert de fitheid. Als je kind veel sport en/of beweegt dan wordt je kind automatisch fitter. Dit houdt in dat uithoudingsvermogen, snelheid, kracht, coordinatie en techniek verbeteren.

 • Verlaagt de kans op depressieve gevoelens. Door voldoende te bewegen gaat het lichaam beter om met het verwerken van negatieve emoties. Sporten en bewegen stimuleert de aanmaak van endorfinen, dit zijn stofjes in onze hersenen die ervoor zorgen dat we ons gelukkiger voelen!

 • Groter gevoel van eigenwaarde. Beweging heeft een zeer positief effect op het mentale gesteltheid van je kind en het zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen groeit.

 • Versterkt botten en spieren. Hoe meer beweging je krijgt, hoe krachtiger en sterker je lichaam wordt. Ook door de Kindershake te drinken werkt jouw kind aan spier- en botgezondheid, de shake zit namelijk vol met o.a. eiwitten, calcium en vitamine D!

 • Verbetert de motoriek en coördinatie. Dit houdt in dat je kind door meer te bewegen bijvoorbeeld leniger en handiger wordt.

 • Vermindert of voorkomt diabetes. Sporten en bewegen verbetert bij kinderen de insulinegevoeligheid, dit zorgt voor het op peil brengen/houden van de bloedsuikerspiegel.

 • Vermindert/voorkomt overgewicht en obesitas. Door te bewegen verbrand je meer calorieën dan wanneer je zit of staat. Het is dus de ideale manier om aan een gezond gewicht te werken.

 Bestel hier de verschillende smaken van Kindershake

Hoeveel moet mijn kind bewegen?

Kinderen tussen de 4 en 18 jaar moeten per dag minimaal een uur aan matig intensieve inspanning doen. Onder matig intensieve inspanning verstaan we beweging waarbij de hartslag net iets omhoog gaat. Dit is dus niet intensief sporten maar bijvoorbeeld wandelen, spelen of fietsen (zorg wel dat je niet heel langzaam gaat wandelen of fietsen). En neem tijdens het bewegen de lekkere Kindershake, ideaal voor dat extra beetje energie!

Het Belang Van Bewegen Bij Kinderen


Naast bovenstaand advies worden kinderen door de Gezondheidsraad ook geadviseerd om minimaal drie keer per week bot- en spierversterkende activiteiten te doen. Hieronder verstaan we bijvoorbeeld voetballen, hardlopen, dansen, springen of krachtoefeningen (krachtoefeningen voor kinderen nooit met gewichten maar enkel met eigen lichaamsgewicht, dus bijvoorbeeld sit-ups).

Op deze manier werkt je kind aan de opbouw en het behoud van spieren en botten. Het versterken van de botten gebeurt bij activiteiten als springen en hardlopen, waarbij het eigen gewicht wordt belast.

Hoe zorg ik dat mijn kind meer gaat bewegen?

 • Ga meer fietsen. Gebruiken jullie nu wel eens de auto om bijvoorbeeld naar school, de supermarkt of sportles te gaan? Probeer dit dan om te schakelen naar zo veel mogelijk fietsritjes!

 • Buitenspelen. Dit kan natuurlijk in een speeltuin in de buurt, maar ook in de tuin of op straat. Een bal, een hoepel of een paar skeelers en je kind kan uren zoet zijn!

 • Maak regels rondom schermtijd. Door de digitalisering zijn kinderen aanzienlijk minder gaan bewegen. Maak hierom dus regels, bijvoorbeeld een half uurtje per dag televisie of op de ipad. Als de mogelijkheid tot uren per dag naar een scherm kijken er niet is dan moet je kind wel creatief worden om andere manieren van vermaak te verzinnen.

 • Geef je kind op bij een sportclub. Op deze manier heb je een vaste dag (of dagen) in de week dat je kind gegarandeerd beweging krijgt en daarbij is het goed voor de sociale contacten!

 • Geef het goede voorbeeld. Dit is misschien wel de meest belangrijke. Door zelf een goed voorbeeld te geven neemt jouw kind dit gedrag onbewust over (dit geldt ook voor later!). Neem bijvoorbeeld de fiets wanneer dit mogelijk is of ga lopend boodschappen doen.

 

Bewegen is goed, meer bewegen is beter! Voor elk kind geldt dat het belangrijk is zo min mogelijk (veel) stil te zitten. Dus minder op de iPad, meer naar buiten!

Benieuwd naar de nutriëntrijke Kindershake? Bestel hem hier!

Bronnen:

1. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/sport-en-bewegen/sporten-en-bewegen-voor-kinderen
2. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017?_sm_au_=iVVZRWqcW4RpS5KNfVpjHKH