ADHD en voeding bij kinderen

Het is al jaren een flinke discussie, heeft voeding effect op ADHD (symptomen)? De onderzoeken die hierover worden gedaan wijzen namelijk nog verschillende uitkomsten uit. Toch wordt vaak bevonden dat bepaalde voedingsmiddelen de ADHD-symptomen zouden doen verminderen en dat een dieet met veel ongezondere voeding de symptomen zouden verergeren.

Er is dus geen bewijs dat specifieke voedingsmiddelen direct leiden tot ADHD-symptomen, maar sommige onderzoeken suggereren wel dat bepaalde dieet- en voedingsgewoonten de symptomen kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Veel suiker: Overmatige inname van suiker kan bijdragen aan energiepieken en -dalen en concentratieproblemen.
  • Te veel cafeïne: Cafeïne kan leiden tot overstimulatie en slaapproblemen, wat de symptomen van ADHD kan verergeren.
  • Gebrek aan voedingsstoffen: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer, zink en omega-3-vetzuren, kan bijdragen aan concentratieproblemen en hyperactiviteit.
  • Additieven en kleurstoffen: Sommige additieven en kleurstoffen in voedsel kunnen bijdragen aan hyperactiviteit en concentratieproblemen bij sommige kinderen met ADHD.

Het is belangrijk om een ​​gezonde en gevarieerde voeding te consumeren en eventueel overleg te hebben met een arts of diëtist over de mogelijke verbetering van de symptomen van ADHD door middel van voeding.

Bekijk hier alle producten van Kindershake!

Voor kinderen met ADHD is een gezonde en gevarieerde voeding aanbevolen. Hier zijn enkele tips:

  • Voedingsstoffen-rijk: Zorg ervoor dat het dieet rijk is aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, gezonde vetten, volkoren producten, groenten en fruit.
  • Vermijd suiker en snelle koolhydraten: Vermijd overmatige inname van suiker en snelle koolhydraten, zoals snoep en koekjes, omdat ze energiepieken en -dalen kunnen veroorzaken.
  • Voldoende eiwitten: Eiwitrijke voeding, zoals vlees, vis, bonen en noten, kan helpen bij het verbeteren van de concentratie.
  • Vermijd bepaalde additieven en kleurstoffen: Sommige additieven en kleurstoffen in voedsel kunnen hyperactiviteit en concentratieproblemen verergeren bij sommige kinderen met ADHD.
  • Regelmatige maaltijden: Zorg voor regelmatige maaltijden en snacks, zodat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
  • Overleg met arts of diëtist: Overleg met een arts of diëtist over het dieet van het kind en hoe dit de symptomen van ADHD kan beïnvloeden.

Houd er verder rekening mee dat elk kind anders reageert op voedsel en het belangrijk is om te experimenteren en te bekijken wat het beste werkt voor het individuele kind.

Kindershake zorgt ervoor dat je kind veel essentiële nutriënten binnenkrijgt zonder hierbij veel suikers binnen te krijgen. Uit studies blijkt dat het binnenkrijgen van extra vitamines en mineralen asociaal gedrag bij kinderen kan verminderen. De Kindershake past dus perfect binnen een ADHD-vriendelijk dieet.


Bronnen: