7 Tips - Verhoog de weerstand van je kind

Weerstand bij kinderen

Het is belangrijk dat kinderen een sterke weerstand hebben om ziektes en infecties te kunnen weerstaan. Een goede weerstand helpt hen om gezond te blijven en actief te blijven. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop kinderen hun weerstand kunnen verhogen en hun immuunsysteem kunnen versterken. In dit blog delen we 7 praktische tips die kinderen kunnen helpen om hun weerstand te verbeteren.

1. Een gezond dieet

Een evenwichtig dieet is essentieel voor een sterke weerstand. Moedig je kinderen aan om veel fruit en groenten te eten, omdat deze voedingsmiddelen rijk zijn aan vitamines en mineralen die het immuunsysteem versterken. Zorg er ook voor dat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen, zoals mager vlees, vis, bonen en eieren.

Een Kindershake is ook een uitstekende aanvulling. Kindershake bevat 35-70% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen. Daarnaast meer eiwitten dan een halve biefstuk, meer vezels dan 2 bruine boterhammen, meer vitamine C dan een sinaasappel, meer ijzer dan een zak spinazie, meer vitamine D dan een moot zalm, meer vitamine B12 dan 2 eieren, meer zink dan een bakje amandelen en meer vitamine B6 dan een stronk broccoli. Dat vind je in geen enkele andere maaltijd of tussendoortje!

Meer informatie en bestellen: www.kindershake.nl 

2. Voldoende beweging

Voldoende lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol bij het verhogen van de weerstand. Moedig je kinderen aan om dagelijks minstens 60 minuten actief te zijn. Dit kan onder andere buiten spelen, fietsen, dansen of meedoen aan sportactiviteiten zijn.

3. Voldoende slaap

Een goede nachtrust is cruciaal voor een sterk immuunsysteem. Zorg ervoor dat je kinderen voldoende slaap krijgen volgens hun leeftijd. Kinderen tussen 6 en 12 jaar hebben over het algemeen 9 tot 12 uur slaap per nacht nodig.

Slaap is belangrijk voor kinderen om verschillende redenen:

 • Groei en ontwikkeling: Tijdens de slaap produceert het lichaam groeihormonen die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Kinderen hebben voldoende slaap nodig om hun lichaam en geest gezond te laten groeien en ontwikkelen;

 • Herstel en genezing: Tijdens de slaap herstelt en geneest het lichaam zichzelf. Slaap helpt bij het herstellen van beschadigde cellen en weefsels, vergroot het immuunsysteem en bevordert genezingsprocessen. Kinderen die voldoende slapen, hebben over het algemeen een sterker immuunsysteem en kunnen beter omgaan met ziektes en infecties;

 • Concentratie en cognitieve functies: Slaap is cruciaal voor leren, geheugen en concentratie. Tijdens de slaap consolideert de hersenen informatie en wordt deze opgeslagen in het langetermijngeheugen. Kinderen die goed slapen, hebben over het algemeen betere cognitieve functies, kunnen zich beter concentreren en hebben een beter geheugen;

 • Emotionele gezondheid: Gebrek aan slaap kan leiden tot emotionele instabiliteit, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen bij kinderen. Voldoende slaap helpt bij het reguleren van emoties en verbetert de algehele emotionele gezondheid van kinderen;

 • Fysieke gezondheid: Een regelmatig slaappatroon is belangrijk voor de fysieke gezondheid van kinderen. Goede slaap gewoonten kunnen het risico op overgewicht en obesitas verminderen, omdat slaaptekort verband houdt met veranderingen in eetgewoonten en stofwisseling.

Het is dus essentieel dat kinderen voldoende slaap krijgen om hun algehele gezondheid, groei, ontwikkeling, concentratie en emotioneel welzijn te ondersteunen.

4. Handen wassen

Leer je kinderen het belang van regelmatig handen wassen. Dit helpt om de verspreiding van ziektekiemen te verminderen en versterkt hun immuunsysteem.

5. Vermijd stress

Stress kan verschillende effecten hebben op kinderen. Enkele mogelijke effecten zijn:

 • Emotionele effecten: Stress kan leiden tot prikkelbaarheid, angst, depressie en stemmingswisselingen bij kinderen. Ze kunnen zich overweldigd voelen en moeite hebben om hun emoties te beheersen;

 • Gedragsveranderingen: Kinderen onder stress kunnen veranderingen in hun gedrag vertonen zoals agressie, terugtrekking, slaapproblemen, bedplassen of concentratieproblemen;

 • Fysieke gezondheidsproblemen: Langdurige stress kan leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, verminderde eetlust of gewichtsveranderingen;

 • Verminderd immuunsysteem: Kinderen die gestrest zijn, hebben mogelijk een verzwakt immuunsysteem, waardoor ze vatbaarder kunnen zijn voor ziektes en infecties;

 • Problemen met leren en presteren: Stress kan de cognitieve functies van kinderen beïnvloeden, waardoor ze moeite kunnen hebben om te leren en presteren op school;

 • Sociale interactie: Kinderen die gestrest zijn, kunnen moeite hebben met het aangaan en onderhouden van relaties. Ze kunnen zich terugtrekken of agressief gedrag vertonen.

Het is belangrijk om de niveaus van stress bij kinderen in de gaten te houden en indien nodig stappen te ondernemen om de situatie te verbeteren. Het bieden van een ondersteunende omgeving en het aanleren van stressmanagementtechnieken kan helpen bij het verminderen van de impact van stress op kinderen.


Stress kan een negatieve invloed hebben op de weerstand van kinderen. Probeer een stressvrije omgeving te creëren en help je kinderen om te gaan met stressvolle situaties. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ontspanningsoefeningen, hobby's of praten over hun gevoelens.

Meer informatie en bestellen: www.kindershake.nl 

6. Vitamine D

In de herfst en winter is de zonlichtintensiteit doorgaans lager, waardoor de hoeveelheid vitamine D die het lichaam kan aanmaken ook verminderd is. Het wordt aanbevolen dat kinderen dagelijks ongeveer 10-15 minuten in de zon zijn, waarbij het gezicht, de handen en armen onbedekt zijn. Aangezien in de herfst en winter bijna het hele lichaam bedekt is, is er flink meer dan 10-15 minuten per dag nodig om voldoende vitamine D aan te maken.

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het versterken van het immuunsysteem. Zorg ervoor dat je kinderen voldoende vitamine D binnenkrijgen door middel van blootstelling aan zonlicht, voedingsmiddelen zoals vette vis en eieren, of door middel van supplementen. Een goed voorbeeld van een supplement voor vitamine C, D en omega 3 zijn de Kindershake Omega 3 gummies.

7. Regelmatige gezondheidscontroles

Zorg ervoor dat je kinderen regelmatig een gezondheidscontrole krijgen. Dit kan helpen om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen, waardoor hun weerstand kan toenemen.

Het is belangrijk om deze tips als richtlijnen te zien en te overleggen met een kinderarts of huisarts als je specifieke vragen of zorgen hebt over de gezondheid van je kinderen. Door een gezonde levensstijl te bevorderen en deze tips op te volgen, kun je de weerstand van je kinderen op natuurlijke wijze verhogen en hen helpen om gezond en gelukkig op te groeien.

Meer informatie en bestellen: www.kindershake.nl